Masker 7.trinn

2.okt.2018

Kompetansemål:

Design:

 • lage enkle bruksformer i ulike materialer og kunne gjøre rede for sammenheng mellom idé, valg av materialer, håndverksteknikker, form, farge og funksjon
 • bruke formelementer fra ulike kulturer i utforming av gjenstander med dekorative elementer
 • benytte ulike teknikker til overflatebehandling av egne arbeider

Kunst:

 • Eleven skal kunne sammenligne bruk av teknikker og virkemidler innenfor folkekunst og kunsthåndverk i ulike kulturer ved bruk av digitale og andre kilder

 

Inspirasjon og kriterier:

Vi får inspirasjon til maskene våre ved å se på kort youtube film om The day of the dead og paraden de har i Mexico city. De feirer de dødes dag på ulike måter rundt om i Latin Amerika. Noen tror at de døde kommer tilbake for en natt for å være med på feiringen. Noen feirer for å vise at de ikke er redde for å dø, og at de må nyte det ene livet vi har fult ut. Noen drar til gravene til slekt og familie eller venner og pynter dem, og feirer livene de hadde. I paraden er det mye fokus på hodeskaller og skjeletter, men denne dagen forbindes også med halloween. Derfor har jeg valgt å ha denne oppgaven på høsten, slik at elevene kan bli ferdige med masken sin før halloween.

Elevene får lov til å velge selv hvordan de vil at masken skal se ut. Jeg har ingen krav til at det må være et skjelett eller at den må være en kopi av noe de har sett når vi lærte om de dødes dag. Noen ville lage søte dyremasker, og det har jeg også godkjent.

Men jeg har noen krav til maskene:

 1. De skal lage hovedformen av gips. De jobber to og to med å legge gipsmasker på hverandre.
 2. De skal sette på noe ekstra på masken sin. Enten ører, horn, større nese, nebb eller bare lage forhøyninger i kinnbein, kjeve eller øyenbryn. Dette setter de på med avispapir og gips, eller avispapir/papp og pappmasje.
 3. De skal male masken sin med mer enn bare en farge.

 

Vurdering:

Jeg synes det er vanskelig å vurdere maskene med tanke på at de ikke har lagt første laget med gips på selv. For å vurdere dette måtte jeg skrevet ned hvem som la gips på hvem, og studert maskene og gitt en tilbakemelding på hvordan de har lagt gips på medeleven. (dette skal jeg prøve til neste år. Tenkte ikke på å gjøre det i år) Det er nemlig veldig stor variasjon i hvor gode elevene var på å legge på første lag med gips. Noen har klart å glatte ut gipsen slik at man kan kjenne igjen hvem sitt ansikt det er. Andre har lagt gipsen på ujevnt og klumpete/krøllete slik at det ser ut som en mumie og ikke en avstøpning av et ansikt. Derfor har elevene veldig ulikt utgangspunkt for å jobbe videre med masken sin.

Det jeg kan vurdere er hvordan de har gjennomført krav/trinn 2 og 3. For eksempel om de har fått en fin og jevn overgang fra ansikt til horn/ører/nebb. Eller om uthevede øyenbryn eller kinnbein ser «naturlig» ut. Og hvordan de maler masken sin og om de får brukt to farger på en god måte. For eksempel så han de bruke de to fargene til å fremheve ting i ansiktet ved å male lys og skygger.

 

Filmer:

Jeg har laget to filmer der jeg viser hvordan de kan jobbe med masken sin. Vi har ikke kommet så langt at vi har begynt å male enda, men det er mulig jeg lager en film der jeg viser hvordan de kan male masken sin også. Jeg har funnet ut at det er veldig effektivt å lage slike filmer og vise elevene hva de skal gjøre. Jeg får lettere oppmerksomheten til hele klassen ved hjelp av en slik film enn om jeg skulle gått rundt og vist og holdt opp eksempler bare. Det tar også mye kortere tid å vise en slik film. Hvis noen elever har glemt hvordan jeg gjorde noe, så kan de se filmen på nytt og prøve på egenhånd. Jeg merker at hvis jeg bare går rundt og viser så vil de at jeg skal gjøre det for dem. Nå kan jeg tvinge dem til å se på filmen og prøve selv først.

Her er filmene jeg har laget så langt:

Del 1:

https://youtu.be/c2eNRnF3U9A

Del 2:

https://youtu.be/JGfpyM74xXk

 

Tips:

 1. Vi har kunst og håndverkstimene fordelt til to ganger i uken. En time med 60 minutter til rådighet og en time med 90 minutter til rådighet. Den korteste av disse timene egner seg ikke til å jobbe med gips. Vi bruker de timene på å tegne skisser og å gjøre andre oppgaver på datarommet. På 60 minutter rekker de bare så vidt å begynne før de må rydde. Opprydning etter en slik time tar lang tid, for gipsstøv er så finkornet og sprer seg lett fra bord eller duk og ned på stol og gulv.
 2. Derfor er det også viktig å be elevene ikke ha på seg de fineste klærne sine.
 3. Jeg lager en ryddeliste i word som jeg slår opp på storskjerm og viser elevene. Der står det detaljert beskrivelse av hva de skal vaske/rydde. De ulike elevene har ulike ansvarsområder. De rydder med andre ord ikke sitt eget rot, men får ulike oppgaver. Eksempel på en slik liste:
Samle inn gipsen og legge den i den grønne boksen.

Vaske bord og stoler som har fått gips på seg.

Ola, Kari
Samle inn sakser og vaske dem godt og legge dem til tørk i vinduskarmen ved vasken. Ola, Kari,  Ola, Kari,
Samle inn pepperkakebokser med vann og helle ut vannet og grave ut gipsen og hive den i søpla. Ola, Kari, Ola, Kari,
Vaske duker, vaske duker og vaske duker og tørke duker og brette duker. Ola, Kari, Ola, Kari, Ola, Kari, Ola, Kari, Ola
Vaske gulv, skylle mopp og vaske gulv. Ola, Kari,

 

 1. Det er varierende kvalitet på gipsruller. I fjor brukte vi opp gips som vi hadde igjen på skolen, og jeg vet derfor ikke hvor den er bestilt fra, men i år brukte vi gips fra lek og lær. Den var ikke like god. Det kan være lurt å «forske» litt på dette eller spørre andre lærere om deres erfaringer på området før man bestiller.

 

 1. Jeg har valgt å ikke begynne med maling før flesteparten er klare til å male masken sin. Jeg ville ikke at de skulle få tusen ting å rydde på en gang. Gips, pappmasje og maling.

 

 1. Utsyr man trenger:

-Gips som klippes i strimler

-duker på bordene eller gulvet der man legger på gips.

-Plastfolie/ vaselin

-Kopper/beger/bøtter til å ha lunkent vann (Be elevene ta med en tom isboks/pepperka-keboks og maleskjorte/klær man kan grise til.)

-papp

-avispapir

-pappmasje røre og noe å ha det i

-aluminiumsfolie

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *