Masker 5.trinn

3.okt.2018

Kompetansemål:

Design:

  • Eleven kan lage enkle bruksformer i ulike materialer og kunne gjøre rede for sammenheng mellom idé, valg av materialer, håndverksteknikker, form, farge og funksjon.
  • bruke formelementer fra ulike kulturer i utforming av gjenstander med dekorative elementer

Inspirasjon og film:

Elevene lærer om Egypt i andre fag på denne tiden i 5.trinn (på skolen jeg jobber), så det passer fint å bli inspirert av egyptiske guder og oldtidens Egypt generelt. I starten av første time viser jeg en film jeg har laget der jeg starter med å vise bilder til inspirasjon, og forklarer at det er tre guder de kan velge mellom når de lager maske: Horus, Anubis og Bastet. Så viser jeg hvordan vi lager formen på masken av tynn papp.

Her er filmen:  https://youtu.be/rJqYojil7co

Her er malene jeg har brukt:

 

Neste uke begynner jeg med å vise en film der jeg viser og forklarer hvordan (og hvorfor) man legger på pappmasje på masken.

Her er filmen: https://youtu.be/bxYSbnTfau4

 

Den tredje uken viser jeg en film der jeg maler maskene mine, og forklarer at man kan ta inspirasjon fra flere forskjellige masker når man velger hvilke farger man vil bruke.

Her er filmen: https://youtu.be/p5vyUVOPn5o

 

Vurdering:

Jeg ser på om formen til masken kan passe til et ansikt. Med andre ord om de har fått til å brette den riktig og sette den sammen med moderat bruk av teip.

Jeg ser også på måten de har tatt på pappmasje. Noen slurver med dette og ender opp med løse ender av avispapir som ikke sitter inntil formen. Andre igjen tar på avispapir som er dynket i pappmasje og som derfor gjør masken fuktig, noe som kan gjøre at formen på masken siger sammen eller krøller seg.

Så ser jeg på hvordan de maler. Her er det ikke så nøye om fargen dekker helt. Kvaliteten på malingen vi bruker er ikke så veldig bra, så avispapiret skinner noen steder litt igjennom. Det er ikke elevenes feil. Jeg ser på hvilke farger de bruker, om de har tatt inspirasjon fra oldtidens Egypt. Og om de har med noen av de typiske trekkene man ser på mumier og gjenstander fra den tiden. For eksempel markerte øyne. Jeg ser på hvordan de maler, om de er flinke til å male nøyaktig og detaljert, eller om de slurver og om fargene blandes på masken.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *