Arkitektur på 7.trinn

Kompetansemål:

 

  • Arkitektur
    • Eleven skal kunne beskrive særtrekk ved bygninger i nærmiljøet og sammenligne med nasjonale og internasjonale stilretninger
    • Eleven skal kunne bygge modeller av hus i målestokk med utgangspunkt i egne arbeidstegninger
    • Design
    • Eleven skal kunne bruke ulike sammenføyningsteknikker i harde og myke materialer

 

Vi startet perioden med å vise en powerpoint og snakke om hva en arkitekt jobber med. Vi snakket om nærmiljøet og hva slags bygninger vi har rundt oss. Læringsmål: Jeg vet hva arkitektur og en arkitekt er.Jeg kan beskrive særtrekk ved bygningene jeg ser i eget nærmiljø.Jeg kan skisse ulike ideer til hvordan hus kan se ut.

 

Neste times oppgave: Vi later som at dere er arkitekter. Dere får et oppdrag om å tegne et bygg for en familie. Dere må følge ønskene til familien for å få høy måloppnåelse. Dere skal tegne plantegning, fasadetegning og bygge en modell. Elevene fikk to oppdrag å velge mellom:

1: En familie på fire ønsker seg en liten hytte langs kysten. Ikke større enn 30 m2.

De trenger minst to soverom. Foreldrene ønsker seg dobbeltseng, mens barna kan dele rom og ha køyeseng for å spare plass

2: Et par ser etter en moderne hytte. Ikke større enn 30 m2.

De ønsker seg en badstue like ved badet. Og en dør ut slik at de kan snøbade om vinteren.  De trenger også oppbevaringsplass til vinterklær. De liker å stå på ski.

 

Vi måtte ha en liten brainstorming på ulike ting før elevene fikk begynne å jobbe. Hvor stor stort er egentlig 30 m2? Hva er det plass til? Hva må hytta å inneholde? Vi lagde et tankekart og målte opp hvor stort klasserommet var og regnet ut kvadratmeter.

 

Elevene begynte å tegne plantegninger i målestokk 1:50 eller 1:25. De fleste valgte 1:25.

 

Etterpå tegnet de fasadetegninger i samme målestokk og bygget modell ut ifra tegningene sine.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *